Möllerin Historia
Pohjolan taikaa
Kalanmaksaöljyllä on pitkä historia Pohjois-Euroopassa. Skotlannissa ja Norjassa vuosisatoja herkkuna pidettyä tuoretta turskanmaksaa arvostettiin lääketieteellisissä tarkoituksissa kauan ennen kuin Peter Möller keksi modernin menetelmän uuttaa siitä terveyttä edistävää öljyä.
Peter Möller – Mies kultaisen öljyn takana
Möllerin tarina on oikeastaan monta eri tarinaa. Tarina siitä, miten norjalainen liikemies loi keksintönsä avulla kannattavan yrityksen. Tarina raaka-aineiden jalostuksesta, terveydestä ja ravitsemuksesta. Viennistä, kunnianhimoisista suunnitelmista, taantumista ja kasvukausista. Se on tarina omega-3-rasvahappojen löytämisestä kauan ennen kuin ne alkoivat kiinnostaa tutkijoita. Osaamisesta, tiedosta ja tutkimuksesta. Prosessista, tuotekehityksestä ja brändin rakentamisesta.
Aikajana
Aikajana
230 ad
Kalanmaksaöljyä tuotetaan paikalliseen kulutukseen sekä vaihto- ja kauppahyödykkeeksi Pohjois-Norjassa.
1100
Turskan kalastuksen ja jalostuksen merkitys Lofooteilla johtaa Vágarin, Pohjois-Norjan ensimmäisen keskiaikaisen kaupungin, kehitykseen.
1793
Peter Möller syntyy Rørosissa, Norjassa 26. huhtikuuta.
1854
Peter Möller esittelee menetelmänsä Norjan rannikolla toimiville kalanmaksaöljyn valmistajille. Hän varustaa kalanmaksaöljytehtaita uusilla laitteilla Norjan Lofooteilla, Ålesundissa ja Kristiansundissa. Ålesundin lähellä sijaitsevasta Gisken tehtaasta tulee menetelmän tärkein testauspaikka.
1854
Vuodenvaihteessa aloitetaan tuotanto kolmessa koelaitoksessa. Huonon menekin vuoksi seuraavina vuosina keskitytään tekemään tuotetta tunnetuksi ja saamaan lisää valmistajia uuden menetelmän käyttäjiksi. Sanomaa oli vaikea saada perille, sillä kansan keskuudessa eli sitkeästi käsitys, että paha maku on lääkkeen tae, ja uusi lääkekalanmaksaöljy erosi totutusta suuresti. Peter Möller puolusti kalanmaksaöljyn etuja sekä tieteellisin perustein että omasta vakaumuksestaan. Hän viittasi laboratorioanalyyseihin, joiden mukaan kalanmaksaöljy sisälsi jodia, fosforia ja useita rasvahappoja. Näihin aikoihin perustetaan yritys nimeltä Peter Möller.
1863
Peter Möllerin poika Frantz Peckel Möller siirtyy Svaneapoteketin johtoon. Hän on valmistunut farmaseutiksi, opiskellut neljä vuotta kemiaa yliopistossa ja väitellyt tohtoriksi opiskeltuaan kaksi vuotta Heidelbergissä, Saksassa. 1860-luvulla Möller osallistuu ensi kertaa teollisuusnäyttelyyn. Sen jälkeen yritys on mukana useissa näyttelyissä ja voittaa kaikissa ensimmäisen palkinnon.
1869
Peter Möller kuolee. Hänen höyrytislausmenetelmäänsä käytetään 70 tehtaassa, ja kalanmaksaöljyä tuotetaan yli 5 000 tynnyriä vuodessa. Raaka-aineen kasvavat laatuvaatimukset nostavat hintaa, ja kalastajien ja valmistajien kannattavuus paranee.
1870
Möllerin vävy Severin A. Heyerdal siirtyy yrityksen johtoon Peter Möllerin kuoltua. Hän jatkaa työtä kalanmaksaöljyn laadun hyväksi poikansa, kemisti P. M. Heyerdalin, ja Frantz P. Möllerin kanssa. He haluavat saada öljyn käyttöön yhtä puhtaana kuin se on kalan maksassa. Laatutavoite on, isä-Möllerin sanoin, että tuoretta kalaa ja sen maksaa keitettäessä veden pinnalle nouseva öljy ”maistuu täydellisen puhtaalta, kuten hienoin neitsytoliiviöljy”. Aluksi suurin huomio kohdistuu ensikäsittelyyn, myöhemmin painopiste siirtyy jälkikäsittelyyn.
1881
Frantz Peckel Möller siirtyy Peter Möller -yhtiön johtoon. Hän pitää velvollisuutenaan jatkaa kalanmaksaöljyn kehittämistä. Vankan tutkimustyön ja pettämättömän liikevaistonsa avulla hän nostaa Möller-kalanmaksaöljyn maailmanmarkkinoiden huipulle.
1895
Frantz Peckel Möllerin tieteellinen elämäntyö huipentuu, kun hänen teoksensa ”Cod Liver Oil and Chemistry” julkaistaan Lontoossa. 600-sivuinen teos on kirjoitettu englanniksi.
1903
Möllerin perilliset myyvät yrityksen Møystadin perheelle. Peter Möller A/S perustetaan 26. maaliskuuta. Elverumilainen Per Møystad johtaa yhtiötä kuolemaansa, vuoteen 1929 asti.
1925
1928
1930-luku
1938
1940
1945
1990
2004
2020
Olennainen osa norjalaista ruokavaliota jo 170 vuoden ajan.
Möllerin kalanmaksaöljy on ollut olennainen osa pohjoismaalaisten terveysrutiineja vuodesta 1854 lähtien.
Vuosina 1929-1963 Möllerin kalanmaksaöljy sisällytettiin Norjan hallituksen “The Oslo breakfast” -hankkeeseen, jotta voitiin varmistaa, että kaikki oppilaat saivat terveellisen ja ravitsevan alun päivälleen. |
Vaellusturskaa Pohjois-Atlantilta
Möllerin kalanmaksaöljy valmistetaan vaellusturskasta, joka on peräisin Lofotenin ja Vesterålenin vesiltä.
Joka vuosi vaellusturska, paikallisesti tunnettu nimellä “Skrei”, tekee uskomattoman matkan Barentsinmereen päästäkseen kutupaikoilleen Norjan rannikolle. Saavuttaessaan Norjan saariston vesille se on maailman vahvin, kestävin ja laihin turskakanta, mikä antaa sille ainutlaatuisen laadun.
Lofootit - erityinen paikka läpi historian
Aina siitä lähtien, kun ensimmäiset ihmiset saapuivat Lofooteille yli 7 000 vuotta sitten, siellä on pyydetty vaellusturskaa, joka on ollut suosittua Euroopassa ainakin vuodesta 860 lähtien. Ei ole ollenkaan ihme, että sen kalastus on niin merkittävä osa tämän alueen historiaa. |
Tuoreus ja korkea laatu
Möllerin tuotteissa käytettävät turskat pyydetään perinteisillä kalastusaluksilla. Kalanmaksaöljyn valmistuksen ensimmäiset vaiheet aloitetaan jopa vain 24 tuntia pyynnin jälkeen. Näin varmistetaan tuoreus ja korkea laatu.
Ikoninen vihreä pullo
Möllerin ikoniset vihreät pullot eivät ole juurikaan muuttuneet siitä mitä ne olivat silloin, kun yrityksen perustaja Peter Möller oli ainoa henkilö, joka sai täyttää ne taaten niiden sisällön laadun. |
Aluksi Möllerin tuotteita myytiin ainoastaan apteekeissa, mutta nykyään niitä voi ostaa apteekkien lisäksi myös ruokakaupoista, päivittäistavarakaupoista ja verkkokaupoista. |