D-vitamiinia saa auringosta

D-vitamiini – Mikä se on?

D-vitamiinilla on useita tehtäviä ihmiskehon keskeisissä toiminnoissa, kuten tärkeiden ravintoaineiden imeytymisessä.

Mikä on D-vitamiini?

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka osallistuu moneen elimistön tärkeään toimintoon, kuten kalsiumtasapainon ylläpitämiseen veressä sekä kalsiumin ja fosforin imeytymiseen ohutsuolesta. D-vitamiini edesauttaa myös kalsiumin ja fosforin jälleen imeytymistä, jotta elimistö saa kaiken hyödyn irti näistä kahdesta kivennäisaineesta. D-vitamiinilla onkin tärkeä rooli luuston kasvussa ja uusiutumisessa ja sen riittävä saanti kasvuiässä on erittäin tärkeää luuston normaalin kehittymisen kannalta sekä normaalin vastustuskyvyn ylläpitämisessä niin lapsilla kuin aikuisilla.

D-vitamiini ja kalanmaksaöljy

Kalanmaksaöljy on ollut tärkeä D-vitamiinin lähde suomalaisille jo lähes sadan vuoden ajan. Norjalaisen Peter Möllerin vallankumouksellinen kalanmaksaöljyn valmistusmenetelmä saapui Suomeen 1928. Möllerin Kalanmaksaöljy on ollut siitä lähtien yksi tärkeimmistä terveystuotteista. Möllerin kalanmaksaöljy valmistetaan turskan maksasta ja se sisältää D-vitamiinin lisäksi myös A-vitamiinia sekä omega-3-rasvahappoja. D-vitamiinin saantisuositus 2-75 vuotiaille on 10 mikrogrammaa päivässä. Yli 75 vuotiaille henkilöille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Yksi teelusikallinen (5ml) Möllerin kalanmaksaöljyä sisältää 10 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Lue lisää Möllerin Kalanmaksaöljystä täällä!

D-vitamiini ja ruoka

D-vitamiinia on kahta tyyppiä. D2-vitamiinia saadaan kasvikunnan tuotteista, kuten kasveista, hiivasta ja sienistä. D3-vitamiinia saadaan eläinkunnan tuotteista, kuten kananmunista, maksasta, rasvaisesta kalasta, mädistä, kalanmaksasta sekä siitä saatavasta kalanmaksaöljystä. Molemmat D-vitamiinimuodot ovat terveysvaikutteisia ja edesauttavat ylläpitämään samoja kehon toimintoja. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että D3-vitamiini imeytyy D2-vitamiinia nopeammin elimistöön.
Parhaita ns. perinteisiä D-vitamiinin lähteitä ovat erityisesti rasvaiset kalat, kalanmaksa ja kalanmaksaöljy, sillä ne sisältävät suuria määriä hyvin imeytyvää D3-vitamiinia, A-vitamiinia sekä omega-3-rasvahappoja. D-vitamiinia on Suomessa lisätty maitotuotteisiin ja rasvalevitteisiin.

D-vitamiini ja aurinko

Myös auringonvalo on D-vitamiinin lähde. Tarkennettuna aurinko ei ole D-vitamiinin lähde, vaan auringon UV-säteet käynnistävä kehon oman D3-vitamiinin tuotantoprosessin. Tämä on myös syy, että D-vitamiini ei teknisesti katsottuna ole vitamiini, koska vitamiinin määritelmä kattaa ravintoaineet, joita keho ei pysty itse tuottamaan. Auringonvalon avulla saatava D-vitamiinimäärä riippuu useasta seikasta, kuten auringonvalon määrästä, ihotyypistä ja UV-säteiden voimakkuudesta. Mitä tummempi iho on, sitä kauemmin sen täytyy altistua auringonvalolle, jotta se tuottaa riittävästi D-vitamiini

What is good health?

Do you have a good lifestyle?

Lifestyle simply means the way in which you live. Health and lifestyle go hand in hand. You might feel you have a good lifestyle if you are physically active, eat healthily and generally experience a sense of wellbeing. Conversely, if you want good health you should also have a good lifestyle.

Physical activity is the major contributor to a good lifestyle, but diet, drugs, stress, sleep and social conditions are also play an important role. Being able to use the body properly to avoid injury also affects lifestyle. Physical activity can also prevent depression and help you to recover more quickly from mental illness, both of which obviously affect your lifestyle.

Diet can be a difficult topic for many. Perhaps you eat too much or too little or maybe you find it hard to know what foods to combine to have a balanced diet. It’s also important to eat food that contains important vitamins, minerals and dietary fibre, omega-3 and antioxidants. On top of all this, you also need to get enough energy, protein and the correct fatty acids. The requirement for these nutrients changes throughout your life. When you are older you also have different requirements than children and younger adults. Women also have different requirements than men. Pregnant and breastfeeding mothers also have special requirements.

When you get older, you lose muscle mass and your body requires less energy and therefore less food. You may lead a less active life than you did before, which is why you require less food. However, your need for minerals, vitamins and other nutrients remains the same. Of course, there are plenty of healthy and active older people, but when you reach 70 to 80 years of age, it’s easier to become ill, especially during flu season.

Some steps you can take to improve your lifestyle and health are to:

What is good quality of life?

The World Health Organisation (WHO) defines quality of life as a state where the individual can realise their potential, cope with normal stressful situations, work in a rewarding and positive way, and be able to contribute to others and society. 

Quality of life is a wide and somewhat diffuse concept that includes joy in, and a desire for, life. These are values that are rather felt than measured, which in turn are based on personal environment and choices. Quality of life doesn’t necessarily depend on being healthy or sick. It’s the moments between worries, sorrows, problems and ailments that matter. For example, if you have a chronic illness, a feeling of mastery can be important when talking about quality of life.

To sum up, quality of life is a combination of health, lifestyle, networks and social support. It’s about experiencing joy, meaning in life, satisfaction, security and a sense of belonging, as well as being able to use your strengths. It’s also about feeling interest in life, coping with everyday situations and a being committed to something or someone. If you have good quality of life, you will be able to cope better with the inevitable stressful situations in life.

Tuotteita