Home » Kaikki rasva on pahasta & 5 muuta myyttiä
1. Myytti: ”Rasva on vaarallista”
”Rasvapelko on yllättävän yleistä. 1970-luvulla terveysvalistus tähtäsi näkyvän rasvan vähentämiseen, eikä moni uskalla edelleenkään syödä mitään näkyvää rasvaa. Hyvä eli pehmeä ja tyydyttymätön rasva on päinvastoin välttämätöntä terveydelle ja sitä tulisi saada päivittäin. Aivoille ja sydämelle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja saa riittävästi, kun syö rasvaista kalaa, kuten lohta tai silakkaa, 2–3 kertaa viikossa. Kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja on taas runsaasti rypsiöljyssä, pellavansiemen- ja chia-siemenöljyssä sekä saksanpähkinöissä. Avokadossa on taas tärkeitä omega-6-rasvahappoja. Öljyjä suositellaan nautittavaksi kaksi ruokalusikallista päivittäin, ja pähkinöitä ja siemeniä voi halutessaan syödä saman verran. Jos omassa ruokavaliossa ei ole näitä lähteitä riittävästi, omega-3:n saannin voi varmistaa käyttämällä kalaöljykapseleita päivittäin.”
2. Myytti: ”Rasva lihottaa”
”Tutkimusten mukaan hyvät rasvat, kuten omega-3-rasvahapot voivat päinvastoin auttaa vähentämään terveydelle vaarallista viskeraalista sisäelinrasvaa. Päivittäinen kalaöljykapseli sisältää noin 1–2 grammaa rasvaa, ja esimerkiksi 1800 kcal kokonaisenergian tarpeessa päivittäin rasvan saantisuositus on 65 grammaa päivässä. Kalaöljyn rasvamäärällä ei siis ole merkitystä energiansaannin ja lihomisen kannalta.”
3. Myytti: ”Omega-kolmosia tarvitaan vain talvisin”
”Tämä myytti on syntynyt siitä, että kalanmaksaöljy sisältää D-vitamiinia ja moni uskoo, että sitä tarvitsee ottaa vain pimeään talviaikaan. Omega-3-rasvahappoja tarvitsemme sen sijaan päivittäin ympäri vuoden. Harva suomalaisista syö suositellun 2-3 kala-ateriaa viikossa, joten kalaöljykapseleita voi käyttää ruokavalion tukena varmistamaan omega-3:n saantia. Öljyn muodossa omega-3-rasvahapot myös imeytyvät kehoon paremmin kuin esimerkiksi pähkinöistä.
4. Myytti: ”Kalaöljy kohottaa kolesterolia”
”Tämä perustuu diabeetikoilla tehtyihin kalaöljytutkimuksiin. Näissä omega-3:n saanti oli keskimäärin 3,5 grammaa päivässä ja tämä määrä nosti veren haitallista LDL-kolesterolia vain 0,11 millimoolia/litra. Se on vähän, kun ottaa huomioon, että yleisesti omega-3-rasvahappoja saadaan valmisteista vain 0,5-1 grammaa päivässä. Veren normaalia kolesterolitasoa voi ylläpitää nauttimalla 2 grammaa kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja päivässä.
5. Myytti: ”Kalaöljy maistuu pahalta”
”Tämä ajatus on tuttu etenkin 1940–50-lukujen lapsille, mutta ei pidä enää paikkaansa. Nykypäivän kalaöljykapselit eivät maistu miltään, ja kalanmaksaöljystäkin löytyy nykyisin erilaisia maustettuja versioita joka makuun.”
6. Myytti: ”On sama, saako omega-kolmoset rypsi- tai kalaöljystä”
”Usein ei ymmärretä, että kasviperäinen omega-3 ja kalasta tai kalaöljystä saatava omega-3 ovat erilaisia rasvahappoja. Kasviperäinen omega-3 eli alfalinoleenihappo (ALA) on lyhytketjuinen rasvahappo, kalasta ja kalaöljystä saatavat EPA ja DHA ovat taas pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja. ALA:lla ei ole todettu välttämättömiä tehtäviä elimistössä ja siitä muodostuu elimistössä EPA:a ja DHA:ta vähäisissä määrin. Näillä molemmilla on taas elintärkeitä tehtäviä, kuten aivotoiminnan ja näkökyvyn ylläpito. On siis tärkeää saada omega-3:a kalasta tai kalaöljystä.”
Artikkelin asiantuntijana toimi ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen.
What is good health?
Do you have a good lifestyle?
Lifestyle simply means the way in which you live. Health and lifestyle go hand in hand. You might feel you have a good lifestyle if you are physically active, eat healthily and generally experience a sense of wellbeing. Conversely, if you want good health you should also have a good lifestyle.
Physical activity is the major contributor to a good lifestyle, but diet, drugs, stress, sleep and social conditions are also play an important role. Being able to use the body properly to avoid injury also affects lifestyle. Physical activity can also prevent depression and help you to recover more quickly from mental illness, both of which obviously affect your lifestyle.
Diet can be a difficult topic for many. Perhaps you eat too much or too little or maybe you find it hard to know what foods to combine to have a balanced diet. It’s also important to eat food that contains important vitamins, minerals and dietary fibre, omega-3 and antioxidants. On top of all this, you also need to get enough energy, protein and the correct fatty acids. The requirement for these nutrients changes throughout your life. When you are older you also have different requirements than children and younger adults. Women also have different requirements than men. Pregnant and breastfeeding mothers also have special requirements.
When you get older, you lose muscle mass and your body requires less energy and therefore less food. You may lead a less active life than you did before, which is why you require less food. However, your need for minerals, vitamins and other nutrients remains the same. Of course, there are plenty of healthy and active older people, but when you reach 70 to 80 years of age, it’s easier to become ill, especially during flu season.
Some steps you can take to improve your lifestyle and health are to:
- eat a healthy and varied diet
- stay active
- watch your weight
- avoid too much alcohol and don’t smoke
- get enough sleep
- think positive
- practise good hygiene
What is good quality of life?
The World Health Organisation (WHO) defines quality of life as a state where the individual can realise their potential, cope with normal stressful situations, work in a rewarding and positive way, and be able to contribute to others and society.
Quality of life is a wide and somewhat diffuse concept that includes joy in, and a desire for, life. These are values that are rather felt than measured, which in turn are based on personal environment and choices. Quality of life doesn’t necessarily depend on being healthy or sick. It’s the moments between worries, sorrows, problems and ailments that matter. For example, if you have a chronic illness, a feeling of mastery can be important when talking about quality of life.
To sum up, quality of life is a combination of health, lifestyle, networks and social support. It’s about experiencing joy, meaning in life, satisfaction, security and a sense of belonging, as well as being able to use your strengths. It’s also about feeling interest in life, coping with everyday situations and a being committed to something or someone. If you have good quality of life, you will be able to cope better with the inevitable stressful situations in life.
Tuotteita
-
Möller Omega-3 Monivitamiini
Omega-3-rasvahappo-vitamiini-kivennäisainekapseli vastustuskyvylle. Möller omega-3 monivitamiini kaps 60 kpl sisältää vitamiineja, kivennäisaineita ja kalaperäisiä DHA- ja EPA -rasvahappoja kokonaisena nieltävässä kapselissa. Kapselin sisältämä C- ja D-vitamiini edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Valmiste on tarkoitettu aikuisille monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion sekä terveiden elintapojen tueksi. Pakkauksessa on 60 kapselia.
-
Apteekin Möller D-Vitamiini Extra
Möller omega-3 valmiste lihaksille ja nivelille. Sisältää omega-3 rasvahappoja, magnesiumia, mangaania, C- ja D-vitamiineja sekä inkivääriä.
-
Möller Omega-3 Silmät & näkökyky
Möller omega-3 valmiste lihaksille ja nivelille. Sisältää omega-3 rasvahappoja, magnesiumia, mangaania, C- ja D-vitamiineja sekä inkivääriä.
-
Möller Omega-3 Lihakset & nivelet
Möller omega-3 valmiste lihaksille ja nivelille. Sisältää omega-3 rasvahappoja, magnesiumia, mangaania, C- ja D-vitamiineja sekä inkivääriä.
-
Möller Vegaani Omega-3 ja D-vitamiini
-
Möller Sydämelle
-
Möller Vahva Omega-3
-
Möller Kalanmaksaöljy Sitruuna
-
Möller Kalanmaksaöljy
-
Apteekin Möller Extravahva
-
Möller Omega-3 Iho & hiukset
-
Möller Omega-3 Kalanmaksaöljykapseli
-
Möller Nivelille
-
Möller Omega-3 Pikkukalat
-
Möller Tupla