Lapsi tekee sushia äitinsä kanssa

Lapsi ei syö kalaa? Tarjoa näitä lasten suosikkeja!

Tiedämme, että kalaa pitäisi syödä enemmän. Mutta mikä neuvoksi, kun lapset eivät suostu syömään? Tarjoa näitä kalaruokia, joita (useimmat) lapset rakastavat.

Lasten mieltymyksiä ei ole helppo ymmärtää. Tänään maistuu yksi ruoka, huomenna jokin toinen. Ruoka ei saa olla soseutettua, eikä ainakaan pilkottua, ei vaan pilkottua sen pitääkin olla… Ja ellei ruoka ole valmista, kun vatsa kurnii, ruokahalu saattaa kadota ennen kuin ehditään ruokapöytään. Ei ihme, jos kalaruoat unohdetaan ja spagettiin ja nauraviin nakkeihin taivutaan joka toinen päivä. Lasten ruokailutottumuksia on kuitenkin mahdollista muuttaa. Älä siis luovuta vielä – ainakaan ennen kuin olet kokeillut näitä lasten maun mukaisia reseptejä.

Kotitekoiset lohinigirit (4 annosta – 45 min)

Ainekset:

  • 250 g tuoretta lohifileetä
  • 800 g sushiriisiä
    shutterstock_297786917
  • ½ dl sushietikkaa
  • 3 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • wasabia
  • säilöttyä inkivääriä
  • soijakastiketta

 

Tee näin:

  1. Keitä sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Mittaa sushietikka, sokeri ja suola kulhoon ja sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Kaada seos vähän kerrallaan keitetyn riisin joukkoon ja kääntele varovasti. Riisin tulee olla tahmeaa.
  2. Leikkaa lohifileestä 2–3 mm:n paksuisia viipaleita terävällä veitsellä. Levitä sormella lohiviipaleiden päälle ohuelti wasabia.
  3. Kostuta kätesi ja laita yksi lohiviipale vasempaan käteen. Ota sopiva määrä riisiä oikeaan käteen ja purista se palloksi. Aseta riisipallo viipaleen päälle.
  4. Purista vasemmalla peukalolla varovasti riisipallon keskeltä. Paina lohiviipaleen reunat kiinni riisipalloon oikean käden peukalolla ja etusormella. Paina sitten nigiriä kahdella sormella, jotta siitä tulee tiivis.
  5. Käännä nigiri lohipuoli ylöspäin ja paina sitä kahdella sormella. Paina sivuista kahdella sormella. Tarjoa säilötyn inkiväärin ja soijakastikkeen kanssa.

Vinkki: Lasten ruokahalu ei ainakaan kasva, jos vaadit heitä syömään jotain mistä he eivät pidä. Voit kuitenkin vaatia heitä edes maistamaan! Mieluiten jokaisella ruokailukerralla. Sillä jonakin päivänä he yllättäen pitävätkin maistamastaan!

LUE MYÖS: Hyviä vinkkejä immuunipuolustuksen vahvistamiseen

 

Uunilohi kasvispedillä (4 annosta – 20-40 min)

Ainekset:

  • 600 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetäinshutterstock_277855451
  • 1 punainen paprika
  • ½ purjoa
  • 1 porkkana
  • ½ vihreää kesäkurpitsaa
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • hyppysellinen timjamia
  • hyppysellinen oreganoa
  • suolaa ja mustapippuria

Lisäksi: kevyttä kermaviiliä

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Leikkaa lohifilee annospaloiksi.
  3. Leikkaa punasipuli lohkoiksi, paprika paloiksi ja purjo, porkkana ja kesäkurpitsa viipaleiksi.
  4. Sekoita oliivi- tai rypsiöljy, timjami, oregano ja kaikki kasvikset kulhossa ja kumoa seos uunivuokaan.
  5. Pirskota kasvisten päälle pari ruokalusikallista vettä ja aseta lohipalat kasvispedille.
  6. Ripota pinnalle suolaa ja mustapippuria ja peitä vuoka foliolla.
  7. Paista uunissa noin 35 minuuttia.
  8. Tarjoa kermaviilin kanssa.

Vinkki: Voit vaihdella kasviksia ja yrttejä makusi mukaan. Vaihtelua saat myös käyttämällä kalan maustamiseen sweet chili -kastiketta, soijakastiketta tai sitruunamehua. Anna ruokalajille hauska nimi, kuten ninjalohi tai prinsessakala. Terveellinen ruoka on lapsista silloin paljon houkuttelevampaa!

 

Lohitacot (4 annosta – 20 min)

Ainekset:

  • 400 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl tacomaustetta
  • 2 rkl silputtua tuoretta korianteria

Maustedippi:
shutterstock_160005845

  • 1 dl kevyttä kermaviiliä
  • 1 dl majoneesia
  • ½ tl sinappia
  • ½ tl sitruunamehua
  • ½ tl tacomaustetta
  • 2 tl sokeria
  • suolaa ja mustapippuria

Lisäksi:

  • 8 tacokuorta
  • 50 g vähärasvaista juustoraastetta
  • sekasalaattia

 

Tee näin:

  1. Leikkaa lohifilee kapeiksi suikaleiksi ja paista suikaleita rypsiöljyssä noin 1 minuutti kummaltakin puolelta.
  2. Ota lohisuikaleet pannulta ja ripota niiden pinnalle tacomauste ja korianterisilppu.
    Maustedippi
  3. Sekoita kaikki maustedipin ainekset keskenään ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Lisää dippiin enemmän tacomaustetta, jos haluat enemmän makua.
    Lisäksi
  5. Lämmitä tacokuoret pakkauksen ohjeen mukaan.
  6. Laita juustoraaste, salaatti ja maustedippi tarjoilukulhoihin.
  7. Täytä tacokuoret juustoraasteella, salaatilla ja maustedipillä ja lisää päälle paistetut lohisuikaleet.

Vinkki: Tacokuorissa on suolaa, joten loheen ei tarvitse lisätä suolaa.

Möller Omega-3 Pikkukalat ovat ”kaloja”, joista lapsesi varmasti pitävät. Maku on raikkaan hedelmäinen, ja sitä käyttämällä lapsesi turvaavat D-vitamiinin sekä kalan terveellisten omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n saantia ruokavalion tukena.

Lue lisää Omega-3 Pikkukaloista täältä!

What is good health?

Do you have a good lifestyle?

Lifestyle simply means the way in which you live. Health and lifestyle go hand in hand. You might feel you have a good lifestyle if you are physically active, eat healthily and generally experience a sense of wellbeing. Conversely, if you want good health you should also have a good lifestyle.

Physical activity is the major contributor to a good lifestyle, but diet, drugs, stress, sleep and social conditions are also play an important role. Being able to use the body properly to avoid injury also affects lifestyle. Physical activity can also prevent depression and help you to recover more quickly from mental illness, both of which obviously affect your lifestyle.

Diet can be a difficult topic for many. Perhaps you eat too much or too little or maybe you find it hard to know what foods to combine to have a balanced diet. It’s also important to eat food that contains important vitamins, minerals and dietary fibre, omega-3 and antioxidants. On top of all this, you also need to get enough energy, protein and the correct fatty acids. The requirement for these nutrients changes throughout your life. When you are older you also have different requirements than children and younger adults. Women also have different requirements than men. Pregnant and breastfeeding mothers also have special requirements.

When you get older, you lose muscle mass and your body requires less energy and therefore less food. You may lead a less active life than you did before, which is why you require less food. However, your need for minerals, vitamins and other nutrients remains the same. Of course, there are plenty of healthy and active older people, but when you reach 70 to 80 years of age, it’s easier to become ill, especially during flu season.

Some steps you can take to improve your lifestyle and health are to:

What is good quality of life?

The World Health Organisation (WHO) defines quality of life as a state where the individual can realise their potential, cope with normal stressful situations, work in a rewarding and positive way, and be able to contribute to others and society. 

Quality of life is a wide and somewhat diffuse concept that includes joy in, and a desire for, life. These are values that are rather felt than measured, which in turn are based on personal environment and choices. Quality of life doesn’t necessarily depend on being healthy or sick. It’s the moments between worries, sorrows, problems and ailments that matter. For example, if you have a chronic illness, a feeling of mastery can be important when talking about quality of life.

To sum up, quality of life is a combination of health, lifestyle, networks and social support. It’s about experiencing joy, meaning in life, satisfaction, security and a sense of belonging, as well as being able to use your strengths. It’s also about feeling interest in life, coping with everyday situations and a being committed to something or someone. If you have good quality of life, you will be able to cope better with the inevitable stressful situations in life.

Tuotteita